13.3.2010

Muhos, Muhos, minne menisit, vol II

Synkkä on talo ilman ikkunoita
Kunniakkaan, mutta raskaan Talvisodan päättymisestä on kulunut 70 vuotta. Noiden vuosikymmenten saatossa Suomi on muuttunut ja muokkaantunut moderniksi länsimaiseksi yhteiskunnaksi. Kohtalon kovissakin kourissa ovat suomalaiset kuitenkin kautta aikain säilyneet samana isänmaataan rakastavana kansana. Talvisota ei ollut tarkoitukseton uhri Isänmaan, eikä Suomen kansan alttarille. Meidän on itsenäisyys ja meidän on vapaa tulevaisuus. Kuinka me arvokkaan perintömme käytämme nyt, kun tahtomattamme olemme taas mahtavien voimien puristuksessa.
Kuntaliitoksesta on ollut paljon puhetta puolesta ja vastaan. Se että puhutaan, on hyvä sinänsä, vaikka puheenaihe onkin ollut osittain harhainen. Toisin kuin puhutaan, ei kuntaliitosta olla tekemässä; yksikään monikuntaliitosselvitykseen osallistuva kunta ei ole liittymässä Oulun kaupunkiin. Me kunnat yhdessä olemme perustamassa uutta kaupunkia puhtaalta pöydältä. Tämä on totuus. Me yhdessä tulemme päättämään uuden kaupungin harjoittamasta maapolitiikasta, opetuksesta, peruspalveluista, investoinneista ja elinkeinostrategiasta. On harhaanjohtavaa ja vastuutonta maalailla kuntalaisille ja kunnanvaltuutetuille sellaisia uhkakuvia, jotka eivät perustu tosiasioihin. Huhtikuussa tehtävällä Oulun kaupunginvaltuuston historiallisella päätöksellä esimerkiksi Oulun kaupunki mitä todennäköisimmin lakkaa olemasta. Tilalle synnytetään kaikin puolin uusi ja entistä toimivampi kaupunki, jonka nimi tosin tulee olemaan Oulu ja tunnuksena Oulun vaakuna, mutta peruskirjan tarinan käsikirjoituksesta vastaavat uuden kaupungin perustajajäsenet yhdessä. Käsikirjoittajien joukkoon ollaan myös Muhosta kutsumassa mukaan.
Tähän asiaan liittyen kiitän nöyrästi saamastani palautteesta koskien aiempaa kirjoitustani. Lisäksi pyydän anteeksi typeriä kielikuvallisia ylilyöntejäni, mitä tunnepurkauksen vallassa tuottamaani tekstiin olin laskenut mukaan. Olin kyllä turhautunut, mutta en tarkoittanut loukata ketään, enkä tuomita mitään. Tahdoin nostaa esille tärkeän aiheen, jonka pelkäsin muutoin jäävän turhan vähäiselle tai toispuoliselle huomiolle. Demokratia on minulle pyhä asia, voimanantaja ja moraalinen selkänoja. Demokratiaan kuuluu kiivaskin keskustelu ja vapaa kansalaisvaikuttaminen. Hyvät muhoslaiset, nyt on oikea ja korkea aika ottaa kantaa ja vaikuttaa, sillä käynnissä on suuren mittaluokan demokratiaprosessi, jonka lopputuloksen tulee olla kuntalaisten ilmaiseman tahdon mukainen. Huhtikuun lopussa tehdään valtuustossa iso ja rohkea päätös, ja sen jälkeen protestit ja pulinat pois. Muhos joko on mukana tai sitten ei ole mukana uuden kaupungin käsikirjoittajien joukossa.
Vaikka asia on merkittävä, ei se liene kohtalokas, kävipä huhtikuun äänestyksessä sitten kuinka tahansa. Olisi sangen erheellistä väittää, että Muhos vaihtoehdoitta tarvitsisi uutta Oulua. Enemmänkin pyytäisin kiinnittämään muhoslaisten huomiota siihen, että uusi Oulu tarvitsee Muhosta. Uusi Oulu ilman Muhosta olisi kuin upea talo ilman ikkunoita. Seutukunnallisesti kootaan jo varteenotettavia voimia yhteisen matkailutoimialan kehittämiseksi. Joku puhuu venäläisistä shoppailuturisteista, toinen kehuu merta ja kolmas Iso-Syötettä. Mutta kuka kantaisi huolta siitä, että matkailullisenkin menestyksemme paras mahdollistaja virtaa hiljaa ohitsemme viikon jokaisena päivänä matkallaan kohti suolaisia vesiä. Upea Oulujoki uhkaa edelleen jäädä lapsipuolen asemaan, mikäli Muhos liputtaisi itsensä ulos uuden kaupungin käsikirjoitustiimistä. Niin käyden olisi se historiallinen vahinko; sydämestäni toivon, ettei sellaista vahinkoa tapahdu.
Oulujoki voisi hyvin olla Suomen kansallisvirta, sillä se on kulttuurisesti katsottuna itseoikeutettu kalevalainen virta. Kansakunnan historian kannalta tarkasteltuna on Oulujoki värittänyt komeimmat kuvat useiden isänmaallisten selviytymistarinoiden sivuille. Ylevien elämäntapojen säilyttäjänä sekä useiden perinteisten elinkeinojen tarjoajana on joella aina ollut keskeinen kansaa kasvattava ja sivistävä rooli. Uusi kaupunki tarvitsee kestäväksi arvopohjakseen Oulujoen monitahoiset ulottuvuudet ja niin ollen Muhoksen suunnan. Oulujoessa on myös muhoslaisten mahdollisuus. Maaseudulliset arvot ja alueen rikas historia ovat nostamassa merkitystään niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin matkailijoiden valitessa vierailukohteitaan.
Talovertaukseen liittyen on huomattava, että ikkunoista näkyy aina uuteen horisonttiin saakka, mutta samat ikkunat myös antavat päivänvalon sisään huoneisiin. Eheämmän Oulujoen ja nuorten muhoslaisten puolesta vetoan teihin, hyvät muhoslaiset kunnanvaltuutetut, tuokaa valo taloon, olkaa mukana uudessa kaupungissa. Älkää kysykö kuka tekee ja kuka maksaa, vaan kysykää, kuka repii alas verhot ikkunoiden edestä. Minunkin aktiivisuuttani ja tarkoitusperiäni on tässä asiassa ihmetelty. Ei tarvitse ihmetellä, sillä tiedän tarpeen ja aistin yhteisen hengen; uskon kotiseudullisiin mahdollisuuksiimme uudessa kaupungissa. Yhdessä, ystävät, yhdessä.

Heikki Pesämaa
Kaupunginvaltuutettu (kok)
Oulu