26.4.2010

Tanakka tahti - tänään tehdään tulevaisuutta

Tempo on tosiaan ollut melkoisen tiivis. Menoa on kyllä riittänyt, mutta tuloa ei lainkaan. Ajat ovat haastavat, uutta olisi luotava ja ratkaisuja tehtävä, mutta kovasti on kantoja kaskessa niin minulla henkilökohtaisesti kuin monikuntaliitosselvityksen kunnillakin. Tänään saattaa nytkähtää tai olla nytkähtämättä, siis kuntakentässä.

Istun uusitussa kaupungintalossa, kokoushuoneessa numero 108. Ikkunasta näkyy toinen uljas rakennus, nimittäin Ojakadun vanha poliisitalo. Saavuin puolisen tuntia ennen ilmoitettua ajankohtaa. Pääsin näin valitsemaan ryhmähuoneen paikkani, josta aion pitää jatkossakin kiinni. Toisaalta on ihan yhdentekevää, missä istun. Mielessäni kirveltävät totisemmat asiat. Vatsassa on perhosia. Illan aikana kuuden kunnan valtuustoissa tehtävät kuntaliitospäätökset hermostuttavat. Arvelen itsenäisyyslobbareiden tehneen taikojaan eri puolilla seutukuntaa. Kuinka ne valtuutettuihin tehoavat, selviää myöhemmin tänään. Disinformaatiota, populismia ja ilmiselvää uhkailua on jo havaittu.

Voisin ennustaa, ettei tästä illasta selvitä ilman hajaannusta. Varsinkin keskustan riveissä on nähtävissä pahoja repeämiä suuntaan ja toiseen. Käytännössä Keskusta kuitenkin ratkaisee, kuinka tätä aluetta jatkossa kehitetään. Lykitäänkö perinteisellä tyylillä osuuskaupan ehdoilla vai viiletetäänkö vapaammin kuntalaisten parhaaksi. Taantuman turmeltuneimmat takuumiehet ovat tiukasti uutta Oulua vastaan, mahdin menettäminen pelottaa ja oma tulevaisuus huolettaa. Kuntalaisista ei niin väliä.

Kokous alkaa kohta. Kone kiinni.

Heikki