16.10.2010

Pakina aitoudesta tai sen puutteesta

Pakina aitoudesta tai sen puutteesta (kirjoitettu pieni pilke silmäkulmassa Inspis-messuilla 16.10.10)
Aitoa päivää ystävät,

…nyt kun tämän epämuodollisen palveluksen viralliset tervehdykset on puhuttu ja vallalla olevia totuuksia jo hieman toitotettu, on messussamme koittanut oman ja täysin epävirallisen tervehdykseni vuoro!

Tervetuloa tänne stressivapaalle vyöhykkeelle ja vilpittömyyden linnakkeeseen! Minä olen Heikki Pesämaa ja vaanin ohikulkijoita tuossa lavan kulmalla Kanttura –kylttien katveessa.

Ihmisessä on epäilys, onko tämä totta, petetäänkö minua, houkutellaanko sellaiseen, mikä perustuu valheeseen tai väärinkäsityksiin. Se on hyvä, siis se että ihminen on epäileväinen.

Epäilys on aitoa, sillä ken ismien julistuksiin uskoo, hän niiden on vanki. Epäileminen on kaikista inhimillisyytemme alkuperäisistä ominaisuuksista parhaiten pitänyt pintansa. Kaikki muut vaistomme ovat jossain vaiheessa ja jollain tapaa alistettu kollektiivisuuden palvelukseen. Epäilyssä on siis takaisin rakkauteen palaamisen mahdollisuutemme.

Mutta, mutta. Onko ihmisessä kykyä ja tahtoa tunnistaa ja torjua petosta, vai ottaako hän vastaan ja hyväksyykö mitä tahansa, vaikka selviä valheitakin, vain torjuakseen hetkellisesti toista ja vahvempaa tunnetilaansa, pettymystä. Pettymystä omaan itseensä! Älkää paljastako minua, älkääkä herättäkö minua, älkää riistäkö minulta oikeutta päivittäiseen mielihyvään!!

Ihminen ilman epäilyksen vaistoa on helppo uhri totuusteollisuudelle.

Pettymysten paikkaamisesta seuraa kierre, jossa tulkinnallisia totuuksia pompsahtelee mitä kummallisimpien totuuksien perään. Tässä arvottomassa ajassamme totuudentavoittelu on hyvä ja huimaa vauhtia kasvava bisnes, mutta vain niin kauan kun pettymys saa hallita ihmisiä, jotka metsästävät enempi mielihyvää kuin mielenrauhaa. Heitä, jotka lukeutuvat totuusteollisuuden uskollisiin asiakkaisiin.
Ihmisten pettymykset ovat niin ollen ehto bisnekselle, mutta sitä vastoin pettymyksien omaehtoinen kohtaaminen ei. Siksi pettymyksiä ruokitaan, pettymisen kynnystä madalletaan ja syntyneeseen tarpeeseen kehitetään mitä ihmeellisimpiä ratkaisuja. Pettymykseen tuotetaan uusi totuus, samoin toimii symbioosissa maailmanlaajuiset pikaruokaketjut ja laihdutustuoteteollisuus, molemmat kättelevät ja kiittävät toisiansa muhkeasta tuloksestaan.

Totuudella ei saisi leikitellä, totuus ei saisi olla trendiriippuvaista. Totuuden tulee olla pyhää. Se on kiistämättä ominta, henkilökohtaisinta ja aidointa, mitä ihmismielessä on. Aitous on todellinen ja vakavasti otettava uhka miljardibisnekselle, muttei aitoutta voida sivuuttaakaan, ettei petoksellisuus paljastuisi. Uhkan poistamiseksi onkin kehitetty uudenlainen totuustrendi, tekoaitous.

Tekoaitous. Ristiriitaisinta, absurdeinta ja kaiken kaikkiaan kamalinta mitä kuvitella saattaa! Tekoaitous! Luoja varjele! Miten vaan, mutta tilausta tuotetaan jo täyttä päätä. Kohta on tarjolla kurssi tai menetelmä, jolla aitous palautetaan jokapäiväiseksi voimavarannoksi, ja taas on ihmisellä tilaisuus ostaa onnea ja autuutta, menestyvämpää, laadukkaampaa ja kokonaisvaltaisesti parempaa elämää.

Vinhasti pyörivässä 7/24 -myllyssä jauhautuvalla ihmisellä ei ole aikaa, ymmärrystä tai tarvetta pysähtyä. Ei synny tilaa totuudelle. Kaipuu totuuden ääreen saattaa kuitenkin vaivata öisin ja yksinäisyydessä. Kaipuu tuntuu levottomuutena ja rauhattomuutena, myös epävarmuutena ja epäilyinä.

Totuutta tavoitellaan ja poimitaan ilman sen ihmeempää harkintaa sieltä, mistä sitä luontevimmin on saatavavilla. 1 Heti. 2 Helposti. 3 Halvalla. 4 Huoletta. Saadaan hankittua 4H-todellisuus. – Virtuaalimaailma on tehokkain tapa hankkia riittäviä totuusannoksia riittävän usein. 4H -Instant-totuus ei vaan kauaa tyydytä. Tarvitaan lisää! Koukku painuu lihaan ja väkänen tarttuu kudoksiin. Kiinni on ja pysyy!

Levottomuus on ihmiselle viesti, joka kertoo muutostarpeesta, joka alkaa etsiä kanavia varsinaiseen muutokseen. Ihminen on levoton, kunnes oppii kohtaamaan omimman totuutensa, itsensä. Prosessi kestää vuosia.

Rakastakaa lähimmäistä, siis itseänne. Kaikki muu hyvyys käy mahdolliseksi vasta sen jälkeen. Sitä ennen mikään totuus ei ole aito. Tekoaito totuus ei tartu, eikä pysy.

Se, kuka on tasapainossa itsensä kanssa, ei koe tarvetta tyydyttää itseään trenditotuuksilla, eikä tunne tarvetta paeta todellisuutta. Aitous on ihmisessä, aivan kuten turhamaisuus ja ahneuskin, mutta aitous on turrutettuna keinototuuskerrosten alle.

Mitä minä voin sanoa? Olenhan vasta läpikäymässä omaa muutosprosessiani, joka on nyt kestänyt neljätoista vuotta. Levottomuus on tuona aikana ehtinyt vaihtua huoleksi, kuumottavaksi tarpeeksi tehdä itse jotain, joka rohkaisisi ihmistä oman totuudenetsintäprosessinsa käynnistämisessä.
Lähtökohtaisesti suosittelen: olkaa itsekkäämpiä, ottakaa enemmän aikaa itsellenne aina kun voitte, vaikka öisin. Kävelkää, pyöräilkää, istukaa, maatkaa, ihan sama. Miettikää, miksi olette levottomia, mikä esimerkiksi saa ihmisen hankkimaan sellaisia tavaroita, minkä kautta itse asiassa pyritään ostamaan hyvää tunnetta materian sijasta. Tunnetta ei voi ostaa. Tunneostos on pettymys.

Pettymys ajaa parhaimmassa tapauksessa ihmistä liikkeelle ja kohtaamaan itseään. Vuosikausia kestänyt itsepetos saa tilaisuuden tulla ilmi, pakottaen ihmistä rehellisesti ja kiihkottomasti tarkastelemaan elettyä elämäänsä. Se on hyvä, koska muutoksella on aina myös positiivinen mahdollisuus.
Tulevaisuus. Mahdollisuus on havahtua, muuttua ja hyväksyä oma ainutkertainen totuutensa ilman, että sitä täytyisi viikoittain vertailla totuustrendeihin tai kavereiden julistamiin totuuksiin. Totuus on yksi, ihminen itse. Me kaikki. Jokainen täällä olija on jatkuvasti yhden ja ainoan totuutensa tykönä. Siis tervetuloa, ja tervemenoa kohtaamaan!

Hiljaisuus ja levottomuus ovat lupaava kombinaatio. Anna tilaa sille, mikä sisälläsi kolkuttaa. Tämä mainio Inspis-messutapahtuma saattaa osaltaan tarjota houkuttavia totuuksia, muttei kuitenkaan pysty paljastamaan niitä sinulle. Täällä ainoastaan stimuloidaan sinua koskettelemaan itseäsi sisältä, ja rohkaistaan tunnustelemaan totuutesi avaimia.
Levottomia öitä ja epäilyttäviä unia!