23.1.2011

Ihminen ennen systeemiä

Ongelmista onnelmiin, Heikki Pesämaa 2011

“Ihminen on hyvä.”

Heikki Pesämaa - Muutosmies

IHMISEN ÄÄNI. TAHDONILMAISU TOIVON PUOLESTA.

EDUSKUNTAVAALIT 2011

Miksi vaikuttaminen olisi vaikeaa, oikeudenmukaisuushan on totuuksista vilpittömin. Me suomalaiset kyllä selviämme suomalaisuudellamme, mutta parantaaksemme asemiamme maailman väestönkasvun aiheuttamien uhkien ja globalisaation puristuksessa, on henkistä perustustamme lujitettava. Se tapahtuu kansallista identiteettiämme vahvistamalla. Koti, uskonto ja Isänmaa on yhä ajankohtainen moraaliamme määrittävä ohjenuora ja ajatustemme aatteellinen arvopohja.

- SE MIKÄ ON OIKEIN, ON OIKEUDENMUKAISTA

Itsestäänselvyyksien ja vastakkainasettelun ajat ovat ohitse. Hyvinvointiyhteiskuntaamme eivät uhkaa heikompiosaiset kanssaihmisemme, vaan parempiosaisten harrastamat väärinkäytökset. Yhdessä luominen lisää keskinäistä arvostustamme ja vähentää ennakkoluulojen muodostumista. Yhdessä luomisen meiningillä edistämme parhaiten sitä, mikä on oikein ja oikeudenmukaista. Ihmisarvolähtöisyys voidaan ja se tulee ottaa päätöksenteon loukkaamattomaksi lähtökohdaksi. Palveluiden kansalaislähtöisyys on oikeudenmukaisuutta

Itsetunto-ongelma? Ihmekös tuo, kun holhoava systeemi on puoskaroinut mieliämme. Eheytyminen alkaa ihmisestä, Sinusta ja minusta. - Ongelma. Se voisi olla onnelma.

Kansallisten suursaavutustemme taustalla ovat sisu ja kyky, mutta myös ennakkoluulottomuus, rohkeus, päämäärätietoisuus ja periksi antamattomuus. Suomalaisella sisulla mennään vaikka läpi harmaan kiven!

Lähtökohtaisesti meissä on kaikki menestymiseen tarvittavat ominaisuudet. Kaipaamme kuitenkin onnistumisen kokemuksia kaiken ikäisinä.

Hyvyydentunteemme vahvistuu oivalluksiin opastavalla valistuksella ja luovuuden kykymme mahdollistamiin tekoihin rohkaisemalla. Koulujen opetussuunnitelmiin on lisättävä luovuutta esiin nostavaa opetusta.

KANSALLISTRAUMAMME ON HEIKKO ITSETUNTO.

Parhaat bisnesideat ovat yksittäisiä oivalluksia. Markkinat eivät odota määrättömästi hyviäkään ideoita. Luottamuksen henki on kaiken A ja O tuotekehitystyön rahoituspäätöksiä käsiteltäessä. Kohdennettujen rahoitusratkaisujen tehtävänä on auttaa keksijää tuotteistamaan ideansa oikea-aikaisesti. Kumppanuuden on perustuttava keskinäiseen luottamukseen, yhteiseen tahtoon ja ymmärrykseen. Keksijän on voitava keskittyä keksintönsä valmistamiseen. Kaikki muu, mikä ei ole inhimillistä, on kehitystyössä epäoleellista.

Kipupisteet on tunnettava, nimettävä ja uskallettava kohdata. Mörkömme ovat turvattomuuden tunnetta ja epäonnistumisen pelkoa.

Mitä vaikeammat lukot, sitä vahvemmat avaimet.

Yhdessä. Tässä on yksi ja siinä toinen. Lähdetäänkö avaamaan? ...eikö niin. Auki ja eteenpäin!

Asunto on asuttava kodiksi, asuinaluekotiseuduksi. Kotiseutuidentiteetti. Mikä mahtava perintö!

KYLÄPOLITIIKKA KUNNIAAN!

Kodittomuuden ja juurettomuuden tunne vaivaa nuorisoamme. Viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana perhekeskeinen koti-instituutio on rappeutunut neliöhinnoitelluksi asuntokohteeksi. Osoite on onnea oleellisempi.

Kehityssuunta on ollut väärä. Koti on lapsen oikeus mukaviin muistoihin. Kodin kuuluu olla turvan tyyssija ja kasvun kehto.

Naapurustojen yhteisistä kokoontumispaikoista on hyviä kokemuksia. Kylätalo, asukastupa, tai muu vastaava tila voidaan saada vielä paremmin palvelemaan asukkaiden yhteisenä olohuoneena.

Tykkää ensin itsestäsi, tykkäät sitten lähimmäisistäsi, ja kohtapa tykkäät ympäristöstäsi! Tykkää elämästä! Elämäkin tykkää Sinusta!

VIRTUAALITODELLISUUS ON UHKA OMALLE AJATTELULLEMME

Ajattelua on, että ajatellaan enemmän. Valtava viihdetykitys uhkaa meitä ja nousevia suomalaisia sukupolvia. Kaikki tieto on saatavissa verkosta ilman, että tarvitsisi juurikaan ajatella muuta kuin hakusanoja.

Ilmiö on vakava ja siihen olisi puututtava ihmisen luontosuhdetta elvyttämällä. Luontosuhde alkaa A:sta, ajattelemisesta. Ajattelemista auttaa, jos suhde omaan itseen on kunnossa. Ajattele.

Paljon poruja mahtuu politiikkaan, mutta VAIKUTTAMINEN ON TYÖTÄ. YHTEISTYÖTÄ.

Demokratia on oikeudenmukaisuuksien välistä kilpailua ja päätöksentekoprosessi on asiavetoista yhteistyötä. Joskus havahdumme siihen, että olemme vetäytyneet periaatteellisiin poteroihimme.

Yhdessä luomisella ja ihmisarvoisella otteella estämme poteroihin kaivautumisen. Tuloksena ovat oikeudenmukaisemmat ja edistyksellisemmät päätökset sekä lämminhenkisempi prosessi.

Päätöksenteon vastuullisuus on tahtoa toteuttaa enemmän yhteisiä asioita kuin edistää omia pyrkimyksiä. Oman näkemyksen huomioon saattamiseksi on päämäärätietoisen päättäjän käyttäydyttävä tahdikkaasti ja nöyrästi sekä jaksettava toimia uutterasti. Ison ja yksimielisen edustajaryhmän tuki on vaikuttamisessa ensiarvoisen tärkeää.

Vuorovaikutteinen avoimuus on molemminpuolista aitoutta, kykyä ymmärtää ja tehdä itsensä ymmärretyksi. Avoimuus on terveen tasapainoinen tila, jossa itsetehostus on tarpeetonta. Pelkästään yhden päättäjän omiin intresseihin ja motiiveihin perustuvalla politiikalla ei Suomea paremmaksi rakenneta.

Suvaitsevaisuuden henki on asiavastuuta ja avoimuutta. Vastuullisuus tarkoittaa hyvää tahtoa ihmisten välillä ja avoimuus on ymmärtämisen jakamatonta oikeutta.

INNOSTAVA IKÄÄNTYMINEN

Lähivuosien aikana väestömme vanhenee vääjäämättä. Yhä enemmän ja yhä parempikuntoisia suomalaisia vanhuksia kulkee joukossamme miettien, kuinka pysyä mukana, ja kuinka ohjelmoida päivänsä mielekkäästi. Väestön huoltosuhde muuttuu dramaattisesti ja sen mukana kasvavat hoivahaasteet avaavat kokonaan uusia hyödyksi olemisen mahdollisuuksia.

Suuri suomalainen vanhusväestö on arvokas osa hyvinvoivaa yhteiskuntaamme. Meidän nuorempien velvollisuutena on vastata jokaisen seniorisuomalaisen ihmisarvoisesta vanhenemisesta. Velvollisuus on vuorollaan jokaiselle sukupolvelle erääntyvä kunniavelka.

Kotona asumisen edellytyksiä on parannettava. Palvelurakenteita on kehitettävä, uusia palvelutoimialoja synnytettävä. Mustavalkoinen raja julkisen ja yksityisen palveluiden välillä on hälvennettävä ja väritettävä lukuisilla uusilla väreillä.

Ei ikä tee ihmistä turhaksi - jokainen suomalainen on koko ikänsä merkittävä.

Yrittäminen on vastuuntuntoisen ihmisen elämänlaatuinen valinta.

Muumifiilis? Se on hauska juttu! Muumifiilis on häpeämättömän konstailematonta positiivisuutta. Uskoa siihen, että hyvä peittoaa pahan hyvällä.

Kansallinen asennemuutos yrittämistä ja työnantajuutta kohtaan on tapahduttava aidosti ja nopeasti. Yrittäjyys ansaitsee kiitosta ja kunnioitusta enemmän kuin kyynisyyttä ja kyseenalaistuksia. Ainoastaan toimivat ja vastuulliset yritykset mahdollistavat hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteiden kestävyyden.

KASVU KANNATTAA SUOMEA - KANNATTAAKO SUOMI KASVUA?

Yritysten yhteiskuntavastuu on kasvuhakuisuutta ja velvoitteiden oikeellista hoitamista. Julkisen sektorin vastuulla on vireän toimintaympäristön turvaaminen ja ylevän kokonaistaloudellisen näkökohdan huomioiminen hankintoja tehdessä. Kilpailutuksen ehtoja voidaan hankintalain hengen mukaisesti säätää suosimaan paikallisia yrityksiä ja lähituotantoa.

Jokainen yritys kasvaa mahdollisuuksien mukaan. Jos mahdollisuuksia ei anneta, ei kasvuakaan tapahdu. Kuitenkin on kiistatta selvää, että kasvu kannattaa Suomea. Kasvu tuo töitä, investointeja ja verotuloja. Vapaassa demokratiassa työttömyysongelmat ovat moniulotteisia. Työllistymisen konsteja on monia, mutta yhä lisää tarvitaan.

Pallo on meillä päättäjillä.

Minun pallossani lukee: “Intressi on ehdoton!”
http://www.pesamaa.fi/
Heikki Pesämaa


- 45 vuotta

- Avioliitossa, 3 lasta

- Kotipaikka Oulu, Pikkarala

- Yrittäjä

- Kaupunginvaltuutettu (kok)

- Lähidemokratiatoimikunnan puheenjohtaja

- Työllisyystoimikunnan jäsen

- Business Oulun johtok.varaj.

- Uuden Oulun Osallisuuden ja Vaikuttamisen toimikunnan jäsen

- Kokoomuksen Pohjois-Pohjanmaan piirihallituksen jäsen

- Harrastukset: historia, Isänmaa, Oulujoki, maisemanhoito ja kulttuuri

- Sotilasarvo: yliluutnantti

Nouse mukaan - Tämä tarina jatkuu

Heikki Pesämaa

http://www.pesamaa.fi/