30.9.2012

Eläköön intohimo!


 
Eläköön intohimo!

Jussi on kuollut. Luin ilmoituksen aamun lehdestä. Kahvini jäähtyi kuppiin käydessäni läpi vuosikymmenten takaisia muistoja. Parasta Jussissa oli inhimillisen kokoinen, mutta kiihkoisana palanut intohimo sekä periksi antamaton uutteruus. Osasin arvostaa häntä minua vanhempana ansioituneena miehenä, mutta kunnioitan häntä suurena suunnannäyttäjänä ja isosydämisenä ihmisenä. Nyt hän on kuollut. Levätköön lopultakin rauhassa kirkkaudessa, jossa ihmisen hyvät teot elävät ikuisesti.
On yhä pyhäinen aamupäivä. Hiljenen näyttöpäätteeni ääreen. Muistot tulevat lähelleni ja kannustavat kirjoittamaan ihmisen intohimosta. Jussi oli tässä suhteessa esimerkillisen poikkeuksellinen, sillä hän ei koskaan luopunut intohimostaan. Meissä kaikissa intohimo on synnynnäisenä luonteenpiirteenä. Se syntyy mukanamme, kasvaa ja kukoistaa, kunnes ympäristön paineet alkavat ahdistaa ainutkertaisuuttamme.  Joukkoon kuuluminen edellyttää liian usein tavanomaisuuden tavoittelua. Sosiaaliset viettimme houkuttavat meitä lopulta luopumaan yksilöllisten luovuudenlahjojemme riemuista, ellei sitten joukko jaa samoja intohimoja. Olemme kaikki kokeneet tämän kehityksen vaiheen. Useimmat ovat vaihtaneet aatteitaan kuin vaatteitaan aina sen mukaan, mitkä ovat olleet elinympäristömme asettamat joukkuepelin ehdot. Olemme luopuneet lahjoistamme kasvamalla kovemmiksi. Niin koviksi, ettemme enää itsekään pääse kuorestamme läpi.

Erään kerran otimme Jussin kanssa rajusti yhteen. Kyse oli yhteiseen harrastukseemme liittyvistä ratkaisuista, joissa uppiniskaisen ehdottomat näkemyksemme erosivat. Molemmat tunsimme kai olevamme intohimomme oikeuttamia, kompromisseihin kykenemättömiä, kipunoivia luonteita. Hän oli ikoni, kiistaton auktoriteetti, arvostettu seniori ja minä joutavanpäiväinen, meriititön nousukas, märkäkorvainen juniori. Lopulta kokous keskeytettiin ratkaisemattomana, kun hän marssi mielenosoituksellisesti ulos huoneesta. Seuraavana päivänä menin sydän kurkussa ja lakki kourassa hänen luokseen rakennustyömaalle pyytämään anteeksi ja samalla ilmoittamaan erostani. Hän heristi minulle sorkkarautaa ja pian olimme kahden kesken samaisessa umpikujassa, mihin edellisiltana oli päädytty. Istuimme rosoisen sokkelibetonin päälle. Olin siis päättänyt luopua kannastani ja erota johtokunnasta, enkä sen tähden enää haastanut häntä kiusallisessa ristiriita-asiassamme. Tein päätökseni hänelle selväksi, mutta hän ei suostunut siunaamaan ratkaisuani. Sen sijaan ilman vastakkainasettelun vaikeuksia ja arvovaltakiistan kirvoittamia kipinöitä hän ryhtyi selvittämään periaatteellisia näkemyksiään ja pyysi sen jälkeen minua vuorostaan tekemään selkoa omasta esityksestäni. Katselin nöyränä kengänkärkiäni ja perustelin oman kantani uudelleen. Muutaman täsmentävän kysymyksen esitettyään hän vetäytyi vaitonaiseksi. Syksy oli jo ehtinyt pitkälle, hiljainen luonto loisti okraa.
Jussi sanoi olevansa yhä loukkaantunut, koska koki minun hyökänneen hänen henkilöään vastaan. Sen tähden myös hän oli päättänyt luopua ja erota. Kielsin ajatuksen kiivaasti, koska pieni piirimme ei olisi kestänyt sellaisen iskun synnyttämiä seuraamuksia, enkä mitenkään olisi voinut kantaa sellaista synnintaakkaa omilla hartioillani. Niin tuli jälleen hiljaista. Aloimme maltillisesti pala palalta hakea yhteistä ulospääsyä pattitilanteesta. Lopputuloksena kumpikaan meistä ei eronnut ja parhaaksi ymmärtämämme ratkaisun takana olimme molemmat. Sain esitellä kantamme seuraavassa kokouksessa. Kokouksen jännitteinen ilmapiiri laukesi yhteiseen huokaukseen ja remakkaan nauruun. Yhteinen intohimo sitoi päätöksemme pitäviksi, jalosti tahtomme totiseksi työksi ja toteutti lopulta työmme tuloksiksi. Kaikenväriset mitalit muistuttavat nykysukupolvia sen aikaisista saavutuksistamme. Jokaisen mitalin pinnassa erottuu Jussin sormenjälki.
Intohimo on, eikä sitä opetella. Intohimoa ei voi synnyttää, vain säilyttää. Aikamme systeemiohjatussa yhteiskunnassamme kaikkea erilaisuutta pyritään tasapäistämään, jopa pakkokeinoin. Lapsen intohimo on kuin liekkien ympäröimä lumipallo; jatkuvassa vaarassa sulaa pois. Loitontakaamme liekkejä lupaamalla lumipallolle riittävästi tilaa kasvaa isommaksi. Ilmasto lämpenee, mahtavia jäävuoria sortuu kaiken aikaa sulaen surkeasti tasaiseksi merimassaksi. Samankaltainen kehitys on vallalla omassakin elinympäristössämme. Lopulta tyhjänpäiväinen tasapäisyyden tavoittelu johtaa vain henkiseen hukkumiseemme. Silloin on systeemi peitonnut ihmisen ja veronmaksusta valtiolle vastaa valtio itse.
Sokkelin pinta on rosoista, betoni pistelee persuuksiin. Ratkaisemattomalta tuntuvan tilanteen kiihkoton käsitteleminen, tosiasioiden kohtaaminen, omista periaatteista ja asenteellisuudesta luopuminen sekä nöyrtyminen sattuvat hetken ajan sieluun saakka. Mutta muuta ulospääsyä ahdingostamme ei kuitenkaan ole. Ihmiset laivalla ovat erilaisia, vaan laiva on kaikilla sama. Mahdollisuus menestymiseen elää niin kauan kuin elämää ravitseva intohimo sitoo kaikkia osapuolia yhteiseen hyvään, turvallisempaan tulevaisuuteen.
Se on yhden elämän esimerkki. Jussi on kuollut. Ikuisesti eläköön intohimo! Kiitos.