11.1.2010

Kymmenen käsitystä

Meni taas valvomiseksi. Kello on 04.24. Annan periksi ja alan kirjoittaa pimeässä huoneessani.

”Suorita, suorita suomalainen! Pelkäät putoamista ja pakenet itseäsi. Pidä huoli, ettei naamarisi tipahda, sillä sen alla olet yksin ja alaston. - Minustako nyt puhutaan, vai suomalaisista yleensä?”

Rintaa puristaa; epävarmuus ja yksinäisyys kalvavat mieltä. Tunteet kasaantuvat rintaan raskaaksi lastiksi. Mitä minä valvon ja minkä vuoksi vatvon samoja surkeuksia? Näin on mennyt jo monta yötä, uskottavaa tai edes lohduttavaa ratkaisua löytymättä. En tahtoisi yleistää, enkä samaistaa, mutta tiedän, etten ole ainoa uneton.

Mietin muka isoja, mutta kohta jo kompuroin pieniin yksityiskohtiin. Mikään ei voi onnistua, olenko tuomittu tuuskaamaan. En pidä itsestäni tällaisina turhaannuttavina tunteina. Itsesääli on sairautta kenties kaikkien sairauksien pahimmasta päästä. Kiistän kurjuuteni, mutta laadin improvisoidun listan; yksin yössä makaavan, elämäänsä murehtivan miehen manifestin.

Ryhdistys-ohjeistus. Kymmenen käsitystä.

1.
Ajattele isosti, mutta keskity tekemään pieniä asioita, äläkä koskaan kuluta resurssejasi loppuun. Tee mitä haluat, tee tänään, toista huomenna.
2.
Älä koskaan luota ulkopuolisten apuun, ellet itse usko. Onni ei ole tuotavissa, eikä kassilla kannettavissa.
3.
Ei enää ketunhäntiä kainaloihin. Teatraaliset yritykset muiden sumuttamiseksi ovat lopulta vain itsensä pettämistä. Mitä aidompi olet, sitä vahvempi olet.
4.
Toivo on tekoja, toivottomuus toimettomuutta. Pienetkin teot ovat terapiaa, jatkuva toimettomuus anti-terapiaa, tuhoisuutta.
5.
Viina, lääkkeet ja huumeet ovat vain pakenemisen välineitä, ja välineurheilua on vältettävä. Näyttöpäätekään ei kosketa, siitä ei ole keralle kulkemaan, ei ole kaveriksi.
6.
Häiveitä todellisuudesta löytyy helposti omaa käyttäytymistä ja omia tapoja tutkimalla. Syy itsensä vahingoittamiseen on opittu ja opeteltu. Onnettomuus ei synny itsestään, se omaksutaan elämänasenteeksi vähän kerrallaan ja tiedostamatta. Sano: ”olen syytön” ja opettele välittämään itsestäsi. Kiitä elämääsi ja päättynyttä päivää jokailtaisessa rukouksessasi. Ajattele jokaisesta päivästä yksi hyvä asia. Kiitä siitä ja aamen.
7.
Voittajien vahvuus näkyy kasvoissa. Katseessa, jonka ilo yltää silmiin sekä hymyssä, joka hehkuu, eikä häpeile ja naurussa, joka tarttuu, eikä väistä. Mutta muista, että sirkuspellen hymy on naamaan maalattu. Kuka tuntee pellen ilman maalia naamassaan. Mieti milloin olet nauranut ja päätä nauraa tänään niin, että hampaat paistaa.
8.
Mieti mitä haitallisen syöpäläistä tunnetta pidätät sisälläsi. Ja miksi pidätät? Olisiko ympäristösi tai olisitko itse vaarassa, jos päästäisit tunteen pois sisältäsi?
9.
Lopeta suorittaminen. Hengitä syvään, äläkä valvo öitäsi. Valvoessasi vanhenet joka yö viikon päivät ja yöt. Armahda itsesi, tyydy vähempään, elä pienemmin ja lakkaa vihaamasta itseäsi.
10.
Raamatussa Jeesus parantaa miehen ja opettaa häntä sanoen: ”ota vuoteesi ja kävele.” - Mikä viisaus! Vaihtoehtona olisi jäädä makaamaan ja hiipua hiljaa pois. Ota vuoteesi, eli lopeta makaaminen, ja kävele, siis lähde liikkumaan ja tekemään jotain.

Kännykkä näyttää 06.02. Suljen laitteen ja yritän vielä unta tietoisena siitä, että tunnin päästä olen tässä päivässä takaisin ja väsyttää. Elämä kuljettaa.

Heikki