25.11.2008

VAROITUS!

Katselinpa tuossa joutessani verkko-Kalevan ylläpitämää keskustelufoorumia Kallioparkkiin liittyen ja kauhistuin kylmäksi. Mikä ihme on tämä kotikaupunkimme purnaajapuolue, mistä kummasta se muodostuu ja mistä se saa vimmaisen voimansa? Kateudesta, katkeruudesta, kostonhimosta ja vastuuttomuudesta ainakin. Sellainen sakki meillä käy ja kukkuu kansalaismielipidettä julistamassa.

Kirjoitusten sisältö on tarkoitushakuista agitaatiota ja propagandaa. Tavoitteena tuntuu olevan toteuttaa unelma neuvostososialistisesta Oulun kaupungista.

Onko meidän tavallisten kansalaisten mahdotonta ymmärtää, että joukossamme yhä liikkuu sosialismiin uskovia vallankumouksellisia? Heidän tehtävänään on sabotoida päätöksentekoa vastuuttomilla väittämillä ja julkeilla valheilla! He tietävät, että "kansa" on aina altis uskomaan sitä pahimman tuomion toitottajaa. Tähän käsitykseen he ovat perustaneet ja edelleen perustavat oman "politiikkansa". Lainausmerkit laitoin, koska politiikalla tarkoitetaan yhteisten asioiden hoitamista, eikä niiden vastustamista.

Ymmärrän nyt, että oululainen päätöksenteko on viimeiset neljä vuotta ollut todella pahassa pattitilanteessa valtamedian tukemien vasemmistovihreiden pidettyä valtaa kaupungissa. On kuitenkin heti perään tunnustettava, etteivät suinkaan kaikki vihreät tai vasemmistolaiset ole vastustusviettisiä, mutta tyhmyydellä on tapana tiivistyä joukossa. Niinpä äänekkäimpien kanta monesti on se, joka jää voitolle. Valitettavasti. Ja nyt pyydän yleistystäni anteeksi niiltä vastuullisen linjan vihreiltä ja vasemmistolaisilta, jotka eivät tunnista itseään tästä tekstistä.

Suurella tyytyväisyydellä ja helpotuksella onkin pistettävä merkille käytyjen kunnallisvaalien jälkeinen onnistunut saavutus vallanjakokysymyksessä. Asetelmat neuvotteluissa eivät enää olleet epäterveen ja perinteisen mallin mukaan puoluelähtöisesti kahdessa blokissa, vaan enemmänkin asetelmat olivat terveesti yli puoluerajojen, vastuulliset vastaan vastuuttomat. Tällä kertaa vastuulliset voittivat! Kiitokset tämän mahdollisuuden toteutumisesta taitanee kuulua neuvotteluissa hieman näköalattomasti toimineille perussuomalaisille.

Oululla on nyt todellinen tilaisuus ottaa pitkä askel elinvoimaisempaan suuntaan. Nyt kysytään vanhoilta ja uusilta valtuutetuilta avarakatseista yhteisvastuullisuutta, mutta myös luonteiden lujuutta olla antautumatta populistisen propagandan pauloihin. Vaikka mikäs sen mukavampaa olisikaan kuin maalailla paksulla pensselillä piruja seinille, vallankin kun "kansanmedia" kantaa maalia matkassaan. Politiikantoimittajien koulussa ei ole koskaan ollut kokoomuslaista kouluttajaa. Siellä se on yksi tämän systeemin sylttytehdas.

Minun kantani on, että Kallioparkki on rakennettava. Viivyttelemättä. Seuraavaksi joitain perusteluita kannalleni:

- rakentamiseen on keskustan kiinteistöiltä kerätty viimeisten 30 vuoden aikana rahaa, jota on kertynyt tähän mennessä jo yli puolet arvioiduista rakennuskustannuksista. Nämä rahat on kaupungin pankkitilillä Kallioparkin rakentamiseen korvamerkittyinä. Kaupunki on siis paitsi sitoutunut myös varautunut Kallioparkin rakentamiseen.

- keskustan kiinteistöjen väestönsuojatilat ovat puutteelliset siltä osin, ettei niitä ole läheskään lain edellyttämää määrää. Lainmukaiset väestönsuojatilat on niin ollen rakennettava. Kysymys kuuluukin käytetäänkö suuria tiloja kriisitilanteiden ulkopuolella muuhun kuin valmiustarkoitukseen.

- ydinkeskustaan on suunnitteilla mittavia ja todellisia (toisin kuin Kiimingin Ideaparkki) kaupparakentamisen hankkeita, jotka edellyttävät toimivan pysäköinti- ja huoltoajoratkaisun toteuttamista. Kallioparkki on tutkituista kymmenestä eri vaihtoehdosta parhaiten tarkoitukseen soveltuva. Ei pidä luulla, etteikö muita pysäköintivaihtoehtoja olisi kartoitettu!

- kaupungin keskusta on parhaimmillaan kaikkien kaupunkilaisten olohuone, jossa viivähdetään mielellään yhtä päivittäistavaroiden edellyttämää kauppareissua pidempään. Keskustaa on kehitettävä kuluttajien eli ihmisten ehdoilla moottoriajoneuvojen sijaan. Voisiko Oulu olla yksi "Slow City" maailman monien joukossa?

- Kallioparkki on ensisijaisesti mahdollisuus, ei uhka. Kallioparkki on nähtävä enemmänkin maanalaisena Kalliokatuna kuin pelkkänä parkkiluolastona. Kalliokatuna, joka tarjoaa parkkipaikkojen ohella monenlaisia liiketoiminnan ja harrastamisen mahdollisuuksia eri kansalaisryhmille. Mikäli kaikki vastustamiseen käytetty energia olisi käytetty ja käytettäisiin Kallioparkin mahdollisuuksien kartoittamiseen ja suunnittelemiseen, voisimme kenties muutaman vuoden päästä ylpeinä esitellä viihtyisää maanalaista osakeskusta, jossa järjestettäisiin monenlaisia ympärivuotisia tapahtumia ja tilaisuuksia muiden muassa urheilun ja kulttuurin saralla.

- Kallioparkin louhimisesta syntyvä kalliolouhe kuskataan Oulun satamaan, jonne louheen avulla rakennettava kehätie helpottaa ja tehostaa sataman toimintaa parantaen samalla sataman edellytyksiä selvitä yhtenä voittajana Pohjois-Suomen tiukassa logistikkakilpailussa. Louhetta ei ole tarvis ajaa sen kauemmaksi, kaupungilla on kalliomateriaalille omaa käyttöä, mistä syntyy mittavia säästöjä meille kunnallisveronmaksajille.

- eikä sovi myöskään unohtaa sitä, että pysäköinti Kallioparkissa on maksullista. Parkkimaksut perii Oulun kaupunki.

Näin on asiat. Minä varoitan lopuksi kaikkia lukijoitani ottamasta totena kaikkea sitä pahansuopaista ja tarkoitushakuista propagandaa, mitä meille kaduilla ja mediassa toimitetaan. Ihmisiä on erilaisia, on niitä, joiden tekemisiä ohjaavat kateus ja katkeruus ja niitä, joiden tekoja ohjaavat vastuu ja velvollisuus. Kumpaan joukkoon sinä kuulut? Mikä sinulle antaa energiaa, mikä ajaa eteenpäin??

Mikäli koet edellä esitetyssä kysymyksessä olevasi enemmän kaunaista K-linjaa kuin vastuuntuntoista V-linjaa, suosittelen lukemiseksi James Redfieldin kulttikirjaa "Yhdeksän oivalluksen tie". V-linjalaiset saattavat jo olla opuksen lukeneet.

Kunnia, kunnia!

Heikki